Cultura Boian a fost răspândită pe ambele maluri ale Dunării, în toată Muntenia şi în Bulgaria de nord. Ocupaţiile purtătorilor culturii Boian erau cele obişnuite: cultivarea primitivă a plantelor, creşterea vitelor şi mai puţin vânătoarea. Uneltele de silex sunt în parte microlite. Din piatră şlefuită s-au făcut topoare şi tesle. Obiectele de aramă sunt foarte rare. Locuinţele erau de obicei locuinţe de suprafaţă, din paiantă, cu acoperişul în două ape, cu vatra într-un colţ sau pe mijloc.
Ceramica este decorată foarte variat: benzi liniare, impresiuni triunghiulare pe margini, excizie şi incrustaţie cu alb.
Plastica, foarte rară, este reprezentată de figurine antropomorfe sau zoomorfe, dovadă că se practica cultul fertilităţii. În jurul municipiului Olteniţa au fost descoperite numeroase aşezări aparţinând acestei culturii şi chiar câteva necropole, dintre care unele au fost cercetate arheologic: Olteniţa, Radovanu, Popeşti-Vasilaţi, Sultana şi Căscioarele.
Descarcă catalogul: Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa – Olteniţa, editura Eurogama Invest S.R.L., Bucureşti 2005. (pdf, 8 MB)