Cultura Gumelniţa. În a doua jumătate a mileniului al - V-lea a. Cr.
În partea de sud a României a evoluat cultura Gumelniţa, care şi-a luat numele după Măgura Gumelniţa ce se află la 4 km nord est de municipiul Olteniţa.
Cultura Gumelniţa a fost cea mai avansată civilizaţie din Europa la acea vreme, purtătorii acestei culturii fiind într-un stadiu de dezvoltare socială şi economică, similară celor din civilizaţiile contemporane din Egipt şi Mesopotamia, considerate leagăne de civilizaţie ale omenirii.
Aria de răspândire a acestei culturi cuprindea toată Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, estul Bulgariei, ajungând în sud până la marea Egee.
Aşezările caracteristice acestei civilizaţii sunt tell-urile, cu înălţimi care ajung uneori până la 12, 5 m la Hârşova sau 15 m la Borduşani.
Economia se baza pe cultivarea plantelor, creşterea animalelor, vânătoare, pescuit şi cules. Prin cioplire se făceau unelte din silex ca topoare, lame, răzuitoare, dăltiţe, sfredele, vârfuri de suliţe şi săgeţi, iar prin şlefuirea pietrei se făceau topoare plate, topoare-ciocan, dăltiţe, tesle ş.a. Uneltele de os sunt destul de numeroase.
Descarcă catalogul: Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa – Olteniţa, editura Eurogama Invest S.R.L., Bucureşti 2005. (pdf, 8 MB)