Proiecte

Derularea proiectului Perspective 3D asupra preistoriei. Patrimoniul Muzeului Civilizației Gumelnița in lumina noilor tehnologii ale informației

fedea746cd0ecb257a1249d3a2a80bb1 XL

 

Perspective 3D asupra preistoriei. Patrimoniul Muzeului Civilizației Gumelnița in lumina noilor tehnologii ale informației .

Muzeul Civilizației Gumelnița din Oltenița (jud. Călărași), în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului și Asociația pentru Dezvoltare Urbană, anunță derularea proiectului Perspective 3D asupra preistoriei. Patrimoniul Muzeului Civilizației Gumelnița in lumina noilor tehnologii ale informației, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Acțiunea se va desfășura în perioada 15 septembrie-15 noiembrie 2015 și are ca scop principal conservarea, promovarea și valorificarea patrimoniului cultural național prin intermediul noilor tehnologii ale informației.

Printre obiectivele specifice ale proiectului se regăsesc:

· conservarea prin digitizare (fotogrammetrie și modelare 3D) a unor bunuri din colecția arheologică preistorică a Muzeului Civilizației Gumelnița;

• promovarea patrimoniului cultural al României în rândul comunităților cu nevoi speciale, defavorizate și al categoriilor vulnerabile;

• promovarea și valorificarea patrimoniului cultural românesc pe plan național și internațional prin intermediul partenerilor străini și al mediului online (site web; social media etc.);

· educarea tinerilor liceeni din orașul Oltenița în sensul implicării active și concrete în procesul de conservare și valorificare a patrimoniului cultural național;

• creșterea contribuției României în Biblioteca Digitală Europeană-Europeana ( www.europeana.eu) prin adăugarea unui set de obiecte digitale cu caracter special.

Proiectul urmărește digitizarea 3D a circa 50 de obiecte arheologice (vase, statuete, opaițe etc) aflate în patrimoniul Muzeului Civilizației Gumelnița, provenind din cercetările arheologice pe care această instituție le-a coordonat de-a lungul timpului. Metoda utilizată este fotogrammetria, ce presupune mai multe operațiuni succesive: fotografierea fiecărui obiect din multiple unghiuri, rezultând un număr de peste 300 de clișee pentru fiecare obiect, procesarea fiecărei imagini în parte și modelarea semi-automată a imaginii tridimensionale printr-un program informatic. Ulterior obiectele digitale vor fi încărcate în site-ul web al Muzeului sub forma unei expoziții virtuale, unde vor putea fi văzute de către orice utilizator al internetului. La acțiunilor de digitizare vor participa și elevi ai liceelor teoretice “Neagoe Basarab” și „Nicolae Bălcescu” din localitatea Oltenița, ce for fi instruiți de către experții noștri în utilizarea tehnicilor și metodelor fotogrametrice, cu scopul implicării lor ulterioare în activitățile de conservarea a patrimoniului arheologic al Muzeului.

Bunurile au fost descoperite în situri aparținând perioadei pre și protoistorice, cercetate în zona localităților Oltenița, Sultana, Vlădiceasca (neo-eneolitic, cca. 5000-4500 î. Hr.), Căscioarele (epoca fierului, cultura getică, sec. IV-III î. Hr.) și Radovanu (epoca bronzului, sec. XIV-XII î. Hr.; epoca fierului, cultura getică, sec. II-I î. Hr.).

Digitizarea 3D reprezintă de asemenea o soluție viabilă și modernă de conservare a patrimoniului cultural. Prin crearea de modele digitale și replici 3D ale bunurilor de valoare se oferă șansa păstrării și valorificării pe o perioada nelimitată.

Contact

Theodor Zavalaș – manager Muzeul Civilizației Gumelnița

Echipa:

Bogdan Șandric – coordonator proiect (Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.)

Oana Borlean

Adriana Vâlcu

Iuliana Damian

Dan Patzelt

 

http://imagoromaniae.ro/

Proiectul ImagoRomaniae


Imago Romaniae este un proiect al Muzeului Naţional de Istorie a României. Proiectul presupune descoperirea unui univers complex, pentru că Imago Romaniae se referă IMAGINEA spaţiului românesc, în cea mai cuprinzătoare formă a sa, fie reală sau imaginară, care merge de la sfârşitul secolului al XIII-lea până în anul 1945 (cu posibilitatea de extindere până în anii 1970 sau 1980).

Imago Romaniae prezintă hărţi, litografii, gravuri, picturi, cărti poştale sau fotografii.

Proiectul Aurul Verde al Dunării


Acest proiect a fost destinat bogăţiei verzi din zona din jurul fluviului şi a oamenilor care locuiesc aproape de Dunăre. Durata sa a fost de doi ani, mai exact 2011-2013, realizat pe axa 2 (2007-2013).

Scopul proiectului a fost de a ne informa şi dezvolta cunoştinţele legate de protejarea naturii.

Contact

Adresa: Muzeul Civilizației Gumelnița, str. Argeșului nr. 101, 915400 Oltenița, jud. Călărași, România.
Telefon/fax: 0242.511.174

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

fbMuzeul Civilizației Gumelnița pe Facebook

Program și acces

Programul de vizitare al muzeului pentru localuri ( Str. Argeșului nr. 6A și Str. Argeșului nr. 101) 

• Luni – închis pentru vizitare/lucru cu publicul;

• Marți – Vineri între orele 08:00 – 16:00;

• Sâmbătă între orele 09:00 – 17:00.

• Duminică – închis

AFCN